Kuinka autat ruoansulatuskanavaongelmista kärsivää kissaa?

Ruoansulatusongelmat ovat kissoilla melko yleisiä. Ne paranevat yleensä itsestään muutamassa päivässa, jotkut niistä vaativat kuitenkin pitkäaikaisempaa hoitoa.

Kissan ruoansulatusvaivojen oireet ovat ilmeiset: ripulia, oksentelua, ummetusta ja haiseva tai epäsäännöllisen näköinen uloste.

Kissojen ruoansulatusongelmien syitä ovat mm:

 • Infektiot
 • Jotakin mitä kissa on syönyt
 • Loiset – tyypillisesti madot
 • Haimasairaudet, joissa ruoansulatusentsyymien tuotanto häiriintyy
 • Ruoka-aineallergia tai yliherkkyys

Milloin lemmikki on vietävä eläinlääkäriin?

Oksentelu ja ripuli ovat kehon luonnollisia tapoja hoitaa ongelma.  Siinä ei ole mitään syytä huoleen eikä eläinlääkärikäynti ole tarpeen. Tarkkaile lemmikkiä ja seuraa, alkavatko oireet helpottua.

Vie se eläinlääkärille, jos huomaat jotakin seuraavista:

 • Oksentelu tai ripuli on jatkuvaa, jatkuu useita tunteja tai pahenee
 • Oksentelu tai ripuli jatkuu yli 24 tuntia
 • Vatsan turvotus 
 • Merkkejä verestä oksennuksessa tai ripulissa
 • Jos sillä vaikuttaa olevan kipuja
 • Jos se näyttää väsyneeltä tai veltolta

Jos havaitset jonkin näistä merkeistä tai olet huolissasi, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

 

Terveen mikrobiomin merkitys 

Mikrobiomi on biljoonien bakteerien ja muiden suolistossa elävien mikro-organismien nimi. 

Mikrobiomilla on tärkeä tehtävä ruoansulatuksessa, mutta se myös tehostaa immuunijärjestelmää, säätelee hormonitoimintaa, tukee tervettä suolistoa ja vaikuttaa jopa mielialaan. Terve mikrobiomi on siis tärkeä.

Terveessä suolistossa mikrobiomi on tasapainossa, eli hyvät bakteerit lisääntyvät niin paljon, että ne estävät haitallisten bakteerien toiminnan. Kun suolistossa on terve bakteeritasapaino, sen sanotaan olevan tasapainossa.

Pienikin ruoansulatusongelma voi heikentää tätä herkkää tasapainoa.  

Vuotava suoli

Terveellä koiralla tai kissalla suoliston limakalvon muodostavat solut ovat liittyneet tiiviiksi rakenteeksi, joka päästää veden ja ravinteet lävitseen mutta estää haitallisia aineita. 

Suolen tulehdus voi rikkoa nämä tiukat liitokset, vahingoittaa suolen sisäpintaa ja tehdä suolesta läpäisevän eli "vuotavan".  Tällöin bakteerit, allergeenit ja toksiinit voivat päästä verenkiertoon ja aiheuttaa monien vakavampien sairauksien kehittymistä, kuten liikalihavuus, diabetes, munuais- ja maksavaivat, koliitti, IBD,
iho-ongelmat (allergia), nivelongelmat (tulehdus) ja jopa käytösongelmat. 

Vuotava suoli johtuu usein asteittaisista ja pitkäkestoisista suolen vaurioista, jotka aiheutuvat esimerkiksi
ruoka-allergioista, antibioottien pitkäaikaisesta käytöstä tai pitkittyneistä imeytymis- ja ruoansulatushäiriöistä. 

Pitkittyessään ruoansulatushäiriöt voivat heikentää mikrobiomin tasapainoa, aiheuttaa bakteerien liikakasvua, vähentää hyvien bakteerien määrää ja aiheuttaa tulehduksen. 

Lyhytaikainen altistuminen ei välttämättä aina aiheuta vuotavaa suolta, mutta pitkäaikainen altistuminen voi vahingoittaa suolistoa ja johtaa vielä vaikeampiin tiloihin. 

Ruoansulatushäiriöitä on hoidettava, jotta niistä ei tule vakavampia

Kissasi tarvitsee ravintoaineita

Olipa vaivan syy mikä tahansa, kissasi riittämätöntä ravintoaineiden saantia on hoidettava.

Millainen ruoka voi olla avuksi?

Tärkeintä on antaa helposti sulavia ruokia.  Näin kissa saa tarvitsemansa ravintoaineet, vaikka sen ruoansulatusjärjestelmä toimisi alle puolella normaalinopeudestaan.  Erittäin helposti sulavat ainesosat auttavat myös ehkäisemään mahan ärsyyntymistä ja niiden myötä suolessa on vähemmän sulamatonta ruokaa haitallisten bakteerien ravinnoksi.

Siinä pitäisi olla ylimääräisiä ravintoaineita: Ruoansulatusvaivoihin tarkoitetuissa ruokavalioissa on usein enemmän tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita kompensoimaan puutostiloja.  Suuremmilla elektrolyyttien kuten kalsiumin, magnesiumin, kaliumin, natriumin, fosfaatin ja kloridin pitoisuudella korvataan ripulin ja oksentelun vuoksi menetetyt elektrolyytit.

SPECIFIC Digestive Support -ruoat sisältävät myös AuraGuard-ainesosaa, joka tukee suoliston seinämän eheyttä lisäämällä tiiviiden liitosten muodostumiseen, ylläpitoon ja rakenteeseen osallistuvien soluproteiinien määrää. Se auttaa myös lisäämään suolenseinämää suojaavan liman tuotantoa.

SPECIFIC Digestive Support -ruoat sisältävät myös useita ainesosia, jotka palauttavat mikrobiomin tasapainon ja edistävät suoliston terveyttä.  AuraGuard ja fermentoituvat kuidut (juurikasmassa, XOS ja FOS) lisäävät hyödyllisten ja vähentävät haitallisten bakteerien määrää, mikä edistää tasapainoisempaa ja monimuotoisempaa suoliston mikrobiomia.  

Lisätyt postbiootit tarjoavat hyödyllisten bakteerien tuottamia terveitä bioaktiivisia yhdisteitä, jotka tukevat immuunijärjestelmää ja tukevat tasapainoista tulehdusvastetta. 

Eri ruoansulatusvaivoissa tarvitaan erilaisia ruokia – kysy eläinlääkäriltä, mikä ruokavalio sopii lemmikillesi.

 

Ominaisuudet

 SPECIFIC Diets

Ruuansulatushäiriö / imeytymishäiriö / haiman eksokriininen vajaatoiminta (EPI)

Ruuansulatushäiriön, imeytymishäiriön ja haiman eksokriinisen vajaatoiminnan (EPI) yhteydessä ruoansulatusprosessi ei toimi kunnolla, vaan suolistoon jää sulamatonta ruokaa ja kissan ravinnonsaanti heikkenee.  Haitalliset bakteerit voivat käyttää sulamatonra ruokaa ravinnokseen ja aiheuttaa ripulia.

Helposti sulavista ja vähäkuituisista ainesosista valmistetut ruoat maksimoivat sulavuuden ja lisäävät ravintoaineiden imeytymistä, jolloin kissa saa tarvitsemansa ravintoaineet ja suoleen jää vähemmän sulamatonta ruokaa.

Fermentoituvat kuidut edistävät hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa, ja beetaglukaanit tukevat elimistön immuunivastetta. MOS (mannaanioligosakkaridit) sitoutuvat suoliston haitallisiin bakteereihin ja estävät niitä kiinnittymästä suoliston seinämään. Zeoliitti puolestaan imee myrkyllisiä aineita suolistosta.
 

Sisältää postbiootteja ja AuraGuard-ainesosaa, joka sisältää luonnollisia antimikrobisia aineita ja sitrusuutetta. Se tukee suoliston tervettä mikrobiomia, immuunivastetta ja suoliston terveyttä.

FID & FIW Digestive Support

Koliitti / IBD 

Koliitti ja IBD (tulehduksellinen suolistosairaus) ovat ruoansulatusvaivoja, joihin liittyy suolistotulehdus. Kalaöljyistä saadut runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävät ruoat voivat auttaa tukemaan elimistön omia tulehdusta ehkäiseviä prosesseja. Sairauteen voi liittyä myös ruoka-aineallergia, joten on suositeltavaa noudattaa hypoallergeenista ruokavaliota. FOD-HY & FOW-HY Allergen Management Plus
Ruoka-aineallergia ja -intoleranssi Ruoansulatusvaivat voivat johtua tiettyjen ruoka-aineiden aiheuttamasta haitallisesta reaktiosta – ruoka-aineallergiasta ja -intoleranssista. Hypoallergeeniset ruoat on valmistettu vähäallergeenisista ja erittäin helposti sulavista ainesosista, mikä vähentää ruoka-ainereaktioiden riskiä

FDD-HY & FDW Food Allergen Management

FOD-HY & FOW-HY Allergen Management Plus

Kuituihin reagoiva krooninen ripuli / ummetus  Kuituihin reagoivaan krooniseen ripuliin ja ummetukseen auttaa kuitupitoinen ruoka, joka lisää ulosteen määrää ja pehmentää sitä niin, että se liikkuu helpommin suolen läpi. 

FRD & FRW Weight Reduction 

Kolestaasi Kolestaasissa sappitiehyt tukkeutuu. Sappi auttaa sulattamaan rasvaa hajottamalla suuret lipidipisarat pienemmiksi, jotta rasvapitoiset entsyymit hajottavat rasvan helpommin.  Kolestaasista kärsivillä kissoilla ei ole sappinestettä, joten niiden rasva sulaa huonosti, jolloin vähärasvaisesta ruokavaliosta on tukea tämän sairauden hoitoon. 

FRD & FRW Weight Reduction 

Pankreatiitti Pankreatiitti on haiman tulehdus. Haima tuottaa entsyymejä, jotka hajottavat rasvoja ja proteiineja. Vähemmän rasvaa ja proteiinia sisältävä ruoat antavat haimalle hiukan lepoa ja mahdollisuuden toipua.   FDD-HY & FDW Food Allergen Management

SPECIFICTM-koiranruokia saat vain valikoiduilta koiria rakastavilta eläinlääkäreiltä

Vuonna 2015 aloitettu Circle of Good -hanke lahjoittaa 5 % voitoista aloitteisiin, joissa tuetaan merien kestävää kehitystä."

Dominic Ebery
SPECIFICTM Nutrition Team, Dechra

Lisää artikkeleita kissanystäville

keyboard_arrow_up