Tärkeimmät ainesosat

Kala on keskeinen ruoka-aine SPECIFIC™-tuotteissa. Käytämme kuitenkin monia muita ainesosia, joista kaikki on huolella valittu ravintoarvoltaan sopiviksi.

Maissi

Maissinjyvistä saadaan hyvin sulavia hiilihydraatteja koiran ja kissan energialähteeksi. Maissi sisältää myös proteiinia, välttämättömiä rasvahappoja (linolihappoa) ja antioksidantteja (E-vitamiinia ja beetakaroteenia).

Valkoinen riisi

Valkoinen riisi on erinomainen ja helposti sulava koiran ja kissan hiilihydraattilähde. Sen lisäksi, että riisi on erinomainen hiilihydraattilähde, siitä saa myös muita tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja. Riisiä käytetään SPECIFIC ™-tuotteessa usein ainesosana poikkeuksellisen hyvän sulavuuden, vähäinen allergeenisuuden ja gluteenittomuuden takia.

Kaura

Kokojyväkaura on terveellinen hiilihydraattilähde, jossa on suhteellisen paljon liukoisia kuituja. Joissain SPECIFIC ™-ruokavalioissa sitä käytetään pienen glykeemisen indeksin vuoksi, mikä tekee siitä ihanteellisen hiilihydraatin diabetes mellitusta sairastaville koirille ja kissoille. Pieni glykeeminen indeksi edistää glukoosin asteittaista vapautumista ruokavaliosta, mikä vähentää verensokerin nousua aterian jälkeen.

Vehnä

Kokojyvävehnä on erinomainen hiilihydraattilähde, joka antaa energiaa kissoille ja koirille. Se sisältää myös hyvin sulavaa, korkealaatuista proteiinia, runsaasti välttämättömiä aminohappoja sekä tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Täysjyvävehnä on myös hyvä kuidun lähde, mikä on tärkeää ruoansulatuskanavan toiminnan kannalta.

Soijarouhe

Soijarouhe valmistetaan jauhetuista soijapavuista ja sitä käytetään pääasiassa proteiinilähteenä. Se sisältää kuitenkin myös hiilihydraatteja, rasvoja, kuituja ja mineraaleja.  

Aivan kuten kaikki muut SPECIFIC™-ruokien raaka-aineet, soijajauho ei ole muuntogeeninen.

Riisiproteiini

Riisiproteiini on puhdistettua riisin aineosaa, jossa on runsaasti proteiinia. Riisiproteiinilla on erinomainen sulavuus ja siitä saa välttämättömiä aminohappoja, erityisesti rikkipitoista kysteiiniä ja metioniinia. SIC Riisiproteiinia käytetään proteiinilähteenä hypoallergeenisissa SPECIFIC™-ruokavalioissa sen vähäisen allergeenisuuden vuoksi.

Perunaproteiini

Perunaproteiini uutetaan perunasta, ja se on korkealaatuinen proteiinilähde tiivistetyssä muodossa. Perunaproteiini on hyvin sulavaa ja sen hyvä ravintoproteiiniarvo täyttää kissojen ja koirien aminohappovaatimukset.

Heraproteiini

Heraproteiini on maidosta peräisin oleva hyvin sulava valkuainen, jonka korkealaatuinen aminohappokoostumus täyttää kissojen ja koirien aminohappovaatimukset.

Maissiproteiini

Maissiproteiini on maissista eristetty konsentroitu proteiinilähde. Se on korkealaatuinen lemmikkieläinten valkuaislähde, jolla on erinomainen sulavuus. Koska maissiproteiinissa on suhteellisen vähän mineraaleja, se on erityisen hyödyllinen kissan virtsateiden terveyden tukemiseen käytetyissä, niukasti mineraaleja sisältävissä ruokavalioissa.

Kananmuna

Joissain SPECIFIC ™-ruokavalioissa käytetään kuivattuja kokonaisia munia proteiinilähteenä. Muna on erinomainen proteiinilähde, josta kissat ja koirat saavat kaikki välttämättömät aminohapot.
Munissa on myös runsaasti välttämätöntä rasvahappoa, linolihappoa, joka on tarpeellinen ihon ja turkin optimaaliselle kunnolle. Munissa on runsaasti lesitiiniä, joka toimii emulgointiaineena ja mahdollistaa veden ja öljyn sekoittumisen. Munann lisääminen ruokavalioon voi hyödyttää koiria ja kissoja, joilla on ruoansulatusongelmia.
SPECIFIC ™ CDD Food Allergy Management -ravinnon käyttö ruoka-aineallergian hallinnassa perustuu siihen, että siinä muna ja riisi ovat uusia proteiini- ja hiilihydraattilähteitä.

Koska munissa on hyvin vähän puriineja, CDD Food Allergy Management on hyödyllinen myös koirille, joilla on uraattivirtsakiviä.  

Sianrasva

Sianrasvaa käytetään päällystämään useimpien kuivien SPECIFIC ™-ruokavalioiden kuivanappuloita. Rasva on hyvä energialähde kissoille ja koirille ja tärkeä rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiselle. Sianrasva parantaa ruoan maittavuutta ja siinä on koirille ja kissoille välttämätöntä rasvahappoa linolihappoa (olennainen koirien ja kissojen ihon ja turkin kunnolle) ja kissoille välttämätöntä rasvahappoa arakidonihappoa.
Koska SPECIFIC ™-ruokavalioissa käytetty sianrasva on peräisin ihmisravinnoksi hyväksytyistä sioista eikä siinä ei ole sian proteiineja, sianlihalle allergiset lemmikit sietävät sitä hyvin.

Kananrasva

Kananrasvaa käytetään päällystämään joidenkin kuivien SPECIFIC ™-ruokavalioiden nappuloita.. Rasva on hyvä energialähde kissoille ja koirille ja tärkeä rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiselle. Kananrasva lisää ruokavalion maittavuutta ja sisältää välttämätöntä rasvahappoa linolihappoa (välttämätöntä koirien ja kissojen ihon ja turkin kunnossa) ja arakidonihappoa (välttämätön rasvahappo kissoille).

Frukto-oligosakkaridit (FOS)

Frukto-oligosakkaridit ovat liukoisia, fermentoituvia kuituja, joita kissan tai koiran ruoansulatusentsyymit eivät pysty sulattamaan. Frukto-oligosakkaridit kulkeutuvat sulamattomana ohutsuolen läpi paksusuoleen, missä ne toimivat prebiootteina ja edistävät hyödyllisten suolistobakteerien, kuten laktobasillien ja bifidobakteerien, kasvua ja näin tukevat ruoansulatuskanavan terveyttä. Patogeeniset bakteerit, kuten salmonellat, eivät pysty fermentoimaan frukto-oligosakkarideja.

FOS uutetaan sikurin juurista.

Beetaglukaanit

Leipähiivasta saadut beetaglukaanit tukevat immuuniteettia.

Rakenteensa ansiosta beetaglukaanit voivat sitoutua immuunisolujen reseptoreihin, mikä aiheuttaa hälytyksen immuunijärjestelmässä ja tukee immuunivastetta.

Psylliumkuori

Psylliumkuori on peräisin Plantago ovatan siementen kuorista ja sisältää pääasiassa ravintokuituja, joilla on suuri kyky sitoa vettä. Psyllium on tunnettu myönteisestä vaikutuksestaan ruoansulatuskanavan aktiivisuuden säätelyssä. Kasvisliimaa muodostavan ominaisuutensa ansiosta se voi muodostaa suoliston sisäseinään suojakerroksen, ja psylliumkuorta käytetäänkin usein lemmikkien ummetuksen ja ripulin hoidossa. 

Tauriini

Tauriinilla on monia toimintoja elimistössä, kuten sappihappojen konjugaatio ja sydänverisuonijärjestelmän, hermoston ja silmän verkkokalvon toiminta.
Vaikka koirat pystyvät syntetisoimaan tauriinia itse, kissat eivät pysty, ja niiden on saatava sitä ruokavaliossaan.

Jollei kissan ruokavalio sisällä riittävästi tauriinia, kissalle kehittyy sydänongelmia ja sokeutumiseen johtava silmän verkkokalvon rappeutuma.

Sydänongelmista kärsivien kissojen ja koirien ruokavalioon suositellaan tauriinilisää sydämen toiminnan tukemiseksi.

Yucca-uute

Yucca-kasvi kasvaa Yhdysvaltojen lounaisosien ja Pohjois-Meksikon erämaissa. Yuccan kyky sitoa ammoniakkia suurina pitoisuuksina mahdollistaa kasvin selviytymisen näissä karuissa ympäristöissä.

Yucca schidigeran uutetta käytetään nykyään laajalti lemmikkieläinten ruoassa sitomaan ammoniakkia ja siten vähentämään ulosteen hajua.

Kalaravinnon terveellisyydelle on lukuisia syitä, joista tärkein on luonnossa esiintyvien omega-3- rasvahappojen suuri pitoisuus. Pyrimme tässä selittämään, mitä he ovat ja miten he auttavat.

Mitä ovat omega-rasvat?

Omega-3- ja omega-6-rasvahapot osallistuvat kehon moniin toimintoihin, kuten terveiden solujen muodostumiseen sekä aivo- ja hermotoiminnan ylläpitämiseen. 

Keho ei kuitenkaan kykene syntetisoimaan näitä, joten ne on saatava ruokavaliosta.

Omega-rasvojen lähteet

Omega-6-rasvahappoja saa monenlaisista elintarvikkeista, mukaan lukien useimmista kasviöljyistä, mutta myös siipikarjasta, munista, pähkinöistä ja monista viljoista.

Omega-3-rasvahappoja voi saada joistakin kasvilähteistä, kuten pellavansiemenistä tai pellavansiemenöljystä ja merellisistä lähteistä. Keho ei kuitenkaan pysty käyttämään kasviöljystä saatua omega-3-rasvahappoa. Keho pystyy käyttämään hyväksi vain merellisistä lähteistä tulevaa omega-3-rasvahappoa.

Kaikki omega-3-rasvahapot eivät ole samanlaisia

Hyödyllistä on merellisistä lähteistä peräisin oleva omega-3. Kasvislähteistä, kuten pellava- ja pellavansiemenöljystä, peräisin oleva omega-3-rasvahappo on alfalinolihappoa (ALA), joka on lyhytketjuisen omega-3:n yksinkertaisin muoto. Keholle välttämätön omega-3 on kuitenkin pidempi ketju, EPA ja DHA.

Ehdottomat kasvin- ja lihansyöjät, jotka eivät syö kalaa, voivat muuttaa ALA: n EPA: ksi ja DHA: ksi. Meidän kaikkiruokaisten eläinten muuntokyky on kuitenkin paljon huonommin kehittynyt, ja vain hyvin pieni osa ALA:sta päätyy hyödylliseksi EPA: ksi ja DHA: ksi.

Siksi on paljon edullisempaa syödä merellisissä lähteissä valmiiksi syntetisoituja EPA- ja DHA-omega-3-aineita.

Omega-6:n ja omega-3:n suhde

Ihmiskunnan uskotaan kehittyneen, niin että omega-6:n ja omega-3:n saannin suhde oli noin 1 : 1 . Nykyaikaisessa ruokavaliossa erityisesti kasviöljyjen suuren käytön takia omega-6:n ja omega-3:n saannin suhde on kuitenkin yli 10 : 1, joskus jopa 30 : 1 . Ihanteellinen suhde on noin 4 : 1 . On selvää, että päästäksemme lähemmäksi oikeaa suhdetta, meidän on kulutettava enemmän merestä peräisin olevia omega-3-rasvahappoja.

Miksi Omega-6:n ja omega-3:n saannin on oltava tasapainossa?

Keho tarvitsee omega-6:n ja omega-3:n tasapainoa voidakseen säädellä kehon tulehdusreaktiota.

Eikosanoidit ovat signaalimolekyylejä, jotka säätelevät useita erityisesti tulehdukseen ja immuniteettiin liittyviä elintoimintoja.

Eikosanoidit ovat peräisin joko omega-3- tai omega-6-rasvahapoista, ja omega-6:sta muodostuvat eikosanoidit aiheuttavat tulehdusreaktioita. 

Koska sekä omega-3- että omega-6-rasvahapot käyttävät samoja entsyymejä ja kuljetusjärjestelmiä, suuri omega-3:sta muodostuneiden EPA-eikosanoidien pitoisuus estää inflammatoristen eikosanoidien synteesiä.

Omega-3:n etujen keksiminen

Ruokarasvoja pidettiin 1900-luvun alussa vain yksinomaisena kalorilähteenä. Vuonna 1929 George ja Mildred Burr havaitsivat, että niillä oli terveydelle paljon olennaisempi rooli, sillä näiden rasvojen puute johti usein kuolemaan. He tunnistivat linolihapon välttämättömäksi rasvahapoksi ja loivat termin "välttämättömät rasvahapot".

1980-luvulla lukuisissa tutkimuksissa todettiin, että Grönlannin inuiiteilla oli vähemmän sydänsairauksia kuin tanskalaisilla naapureilla, ja syyn havaittiin olevan korkea omega-3-taso, jonka inuiitit saivat syödessään kala-, hylje- ja valaanrasvaa. (Kromann ja Green 1980 ) (Bjerregaard ja Dyeberg 1988 ).

Vuonna 1982 ruotsalainen Bergstromin ja Samuelssonin ryhmä sekä britti John Vane voittivat Nobel-palkinnon työstä, jossa selvitettiin omega-eikosanoidien rooli tuotti monissa terveyshyödyissä. 

Omega-3-ruokavalion edut

Aivojen ja silmien kehitys: DHA-omega-3-rasvahapot ovat aivojen ja verkkokalvon ensisijaisia rakennekomponentteja ja niillä on keskeinen rooli aivon solukalvojen rakentumisessa. Ne lievittävät aivon inflammaatiota ja edistävät uusien aivosolujen muodostumista. Yli kolmannes verkkokalvon rasvahapoista on DHA-omega-3:a ja sen uskotaan olevan välttämätöntä verkkokalvon kehittymiselle.

Turkin ja ihon kunto: Estämällä inflammatoristen eikosanoidien tuotantoa omega-3:t voivat edistää ihon kuntoa. Kalaöljyt edistävät myös öljyisen ja vahamaisen talin tuotantoa. Tali voitelee ihoa, tekee siitä joustavan ja kattaa hiukset suojaavalla öljymäisellä kerroksella, joka tekee niistä kiiltäviä.

Nivelten liikkuvuus: Nivelkivun lähde on ruston hajoaminen. Normaalissa ja terveessä kehossa rusto, sileä kumimainen kudos, kattaa nivelissä kohtaavat luiden päät. Nivelrusto suojaa luiden päitä ja toimii iskunvaimentajana, mikä mahdollistaa nivelten sujuvan liikkeen.
Rusto hajoaa ja korvaantuu uudella jatkuvasti, ja terveessä ruumiissa hajoaminen ja uudelleen rakentuminen tapahtuvat samalla nopeudella.
Ruston uudistumista kuitenkin hidastavat sellaiset tekijät kuten vanhuus, sairaus tai genetiikka, tai hajoamisnopeus on liian suuri sellaisten tekijöiden kuten voimakkaan liikunnan tai ylipainon seurauksena, jolloin luiden välinen rustokerros hajoaa ja luiden päät voivat liikkua toisiaan koskien ja näin aiheuttaen kipua, ärsytystä ja tulehdusta.
Omega-3-kalaöljyillä, jotka estävät inflammatoristen eikosanoidien tuotantoa, voidaan lievittää tulehdusta.

keyboard_arrow_up