Ravinto voi auttaa kissasi nivelongelmissa

Koirien nivelkipu tunnetaan hyvin, mutta sitä on alettu ymmärtää kissoilla vasta viime aikoina. 

Kissat ovat mestareita piilottamaan kivun, väittää kissanystävä ikuisessa väittelyssä siitä, ovatko kissat vai koirat parempia. Kissojen kyky olla näyttämättä tunteita vaikeuttaa sen terveysongelmien, esimerkiksi nivelkivun, diagnosointia.

Hardie ym. tarkastelivat julkaisussaan 2002 vanhempien kissojen röntgenkuvia ja havaitsivat, että 90 prosentilla yli 12 -vuotiaista kissoista oli merkkejä rappeuttavasta nivelsairaudesta. Tämä ja muut tutkimukset viittaavat siihen, että alidiagnosoitu nivelrikko voi olla yleinen vanhemmilla kissoilla.

Merkkejä siitä, että kissasi saattaa kärsiä kaikessa hiljaisuudessa:

  • Liikkuu vähemmän: haluttomampi hyppelemään, kiipeää yläkertaan entistä hitaammin.
  • Vähentynyt aktiivisuus: Kissat voivat viettää enemmän aikaa nukkumassa, mennä pihalle vastenmielisesti tai nukkua uusissa, helpommin saavutettavissa olevissa paikoissa. Kissat saattavat pestä itseään vähemmän, ja sen huomaa turkin kunnosta.
  • Lepoasento: Saatat huomata, että sen sijaan, että kissa käpertyisi mukavasti kiepille, se makaa jäykästi rinnallaan, mikä tunnetaan rintalastan lepotilana.
  • Käyttäytymismuutokset: kissat voivat olla ärtyisempiä ja vähemmän halukkaita olemaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa, ne saattavat kokea käsittelyn vastenmielisenä tai osoittaa lisääntynyttä aggressiivisuutta ja pelkovastetta - kukapa meistä olisi hyvällä tuulella, kun sattuu.
  • Ulostamis- ja virtsaamistavat: Saatat nähdä kissojen virtsaavan muualle hiekkalaatikkoonsa - tämä voi yksinkertaisesti olla tulos siitä, että niiden on vaikea kiivetä laatikolle.

Mikä on nivelrikko

Nivelrikolla tarkoitetaan nivelruston hajoamista. Terveessä kehossa luiden päitä kattaa suojaava nivelrusto. Rusto on dynaamisessa hajoamisen ja regeneraation tilassa. Terveessä kehossa sitä muodostuu nopeammin kuin hajoaa. Jos nivelrusto kuitenkin hajoaa liian nopeasti tai uudistuu liian hitaasti, esimerkiksi vanhuuden, sairauden tai perinnöllisen rasituksen vuoksi, rusto hajoaa, ja luut hankaavat yhteen aiheuttaen kipua, ärsytystä ja tulehdusta.

Kuinka ruokavaliosta on apua nivelrikossa?
On 3 tapaa, jolla ravitsemus voi auttaa nivelrikon hoidossa.

1 Tulehduksen hallinta: Ruoat, joissa on runsaasti omega-3-rasvahappoja, voivat edistää luonnollista tulehdusta lievittävää prosessia.   

2 . Ruston kunnon ylläpito:

  • Kalaöljyjen omega-3 vähentää rustoa hajottavien entsyymien aktiivisuutta.
  • Glukosamiini ja kondroitiini ovat ruston tärkeitä rakennekomponentteja, ja niiden lisääminen ruokavalioon varustaa nivelruston regeneraatiolle tarpeellisia rakennuspalikoita.
  • Mangaani tukee ruston uudistumista
  • Tulehduksessa vapautuvat vapaat radikaalit pahentavat ruston hajoamista. Ruokavalion runsaat antioksidantit voivat auttaa neutraloimaan vapaita radikaaleja.

Painonhallinta :
Ylipaino on sekä ongelman syy että sen seuraus. Ylipaino lisää ruston hajoamisastetta ja samalla kivun takia vähentynyt liikunta johtaa painonnousuun ja ongelman pahenemiseen. 

SPECIFICTM-koiranruokia saat vain valikoiduilta koiria rakastavilta eläinlääkäreiltä

Vuonna 2015 aloitettu Circle of Good -hanke lahjoittaa 5 % voitoista aloitteisiin, joissa tuetaan merien kestävää kehitystä."

Dominic Ebery
SPECIFICTM Nutrition Team, Dechra

Lisää artikkeleita kissanystäville

keyboard_arrow_up