Miten autat munuaissairaudesta kärsivää kissaasi?

Mikä on munuaisten tehtävä?

Munuaisten tärkein tehtävä on puhdistaa verta epäpuhtauksista. Munuaiset suodattavat nämä epäpuhtaudet virtsaan. Munuaiset säätelevät elimistön nestetasapainoa - jos vettä on liikaa, ne erittävät sitä enemmän virtsaan, jos vettä on liian vähän, virtsaa erittyy vähemmän ja se on konsentroituneempaa.

Munuaiset säätelevät myös suolojen (kuten natriumin ja kaliumin) määrää elimistössä erittäen niitä enemmän tai vähemmän virtsaan.

Munuaissairauden oireet

Munuaissairauden ensimmäisiä oireita on lisääntynyt jano. nbsp Sairaat munuaiset eivät pysty enää toimimaan riittävän tehokkaasti, vaan tarvitsevat enemmän vettä poistaakseen epäpuhtauksia ja säädelläkseen suolatasapainoa. Koska kissojen juovat melko huomaamattomasti, niiden lisääntynyt juominen voi jäädä havaitsematta. Sairauden edetessä muita oireita voivat olla painonmenetys, heikkous, huono ruokahalu ja pahanhajuinen hengitys.

Munuaissairauden syyt

Munuaissairaus etenee yleensä hitaasti ja elimistöllä on käytössään enemmän munuaiskudosta kuin se tarvitsee. nbsp Tämän vuoksi sairaus ehtii edetä, ennen kuin oireet huomataan. Alkuperäinen syy on usein hävinnyt ennen ongelman havaitsemista. 

Miten ruokavaliolle voidaan auttaa kissaa, jolla on munuaissairaus?

Munuaissairautta ei voida parantaa, mutta sopiva ruokavalio voi hidastaa sairauden etenemistä. Tämä saadaan aikaan syöttämällä ruokaa, joka tuottaa niukasti munuaisia rasittavia kuona-aineita, jolloin niiden tarvitsee tehdä vähemmän töitä. Munuaisia säästävässä ruokavaliossa on niukasti proteiinia sekä pieni suolapitoisuus. Kun ruokavaliossa on niukasti proteiinia, on tärkeätä, että proteiinit ovat erittäin laadukkaita eli niillä on korkea biologinen arvo.

SPECIFICTM-koiranruokia saat vain valikoiduilta koiria rakastavilta eläinlääkäreiltä

Vuonna 2015 aloitettu Circle of Good -hanke lahjoittaa 5 % voitoista aloitteisiin, joissa tuetaan merien kestävää kehitystä."

Dominic Ebery
SPECIFICTM Nutrition Team, Dechra

Lisää artikkeleita kissanystäville

keyboard_arrow_up