Kuinka autat ylipainoista kissaasi?

 

Ylipaino voi aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia, mukaan lukien diabetesta, sydänsairauksia, syöpää ja korkeaa verenpainetta. Ylipaino rasittaa myös niveliä, mikä aiheuttaa nivelrikkoa. 

On selvää, ettei kannata olla ylipainoinen.

Miksi siis niin monet kissat ovat ylipainoisia?

Luonnossa ruoasta voi usein olla pulaa ja ruoan saalistamiseen tarvitaan paljon energiaa. Nykyään kotikissan elämä on paljon helpompaa; ruokaa on tarjolla eikä sen saamiseksi tarvitse kuin kävellä ruokakulhon äärelle. Tämä aiheuttaa painonnousun riskin.

Kuinka näet, onko kissasi ylipainoinen?

On osoitettu, että omistajat usein aliarvioivat kissan painon ja monet ylipainoisten kissojen omistajat pitävät kissaansa normaalipainoisena; vakavasti ylipainoisten kissojen omistajat kuvaavat kissansa olevan hieman ylipainoisia.

Parasta apua saat eläinlääkäriltäsi. Hän voi kertoa sinulle, onko kissasi sopivan painoinen, ja tarvittaessa auttaa laatimaan suunnitelman.

Voit myös tehdä tämän myös kotona.
Käytä kissoille tarkoitettua SPECIFIC™-ohjetta kehon kunnon arvioimiseen (body condition scoring, BSC).

Klikkaa tästä

Kissasi pitäisi siis laihtua pari kiloa - mitä nyt tehdään?

Ensinnäkin voimme rentoutua, sillä mitään radikaaleja muutoksia ei tarvita. Ruokamäärän äkillinen väheneminen voi aiheuttaa maksan lipidoosiksi kutsutun tilan. Tällä tarkoitetaan maksan rasvoittumista eli rasvamaksaa.

Hyvä uutinen on, että on ruokavalioita, jotka on erityisesti suunniteltu auttamaan kissaasi laihtumaan ilman nälkää tai tarvetta vähentää ruokamäärää. 

Koska laihdutusruokavaliot on suunniteltu vähärasvaisiksi ja kuitupitoisiksi, kissasi voi silti nauttia täysistä annoksista, jotka tuottavat kylläisyyden tunteen samaan aikaan, kun eläin laihtuu.

Nämä ruokavaliot sisältävät myös runsaasti proteiinia lihasmassan ylläpitämiseksi. Tämä tehostaa painonvähennystä, joka aiheutuu rasvamäärän muttei muun kehon massan vähenemisestä.

Askeleet ihannepainon saavuttamiseksi

Painon tarkistus : Tarkasta kissaeläin kunto ja punnitse se.

Suunnitelma : Yhteistyössä eläinlääkärin kanssa päätä, mikä on tavoitepaino; valitse dieettiruoka ja laske sitten päivittäin annettava ruokamäärä.

Painonvähennysvaihe : Toteuta suunniteltu ruokinta. On tärkeää, että punnitset tässä vaiheessa ruoan, jotta voit tarvittaessa säätää sen määrää helposti ja tarkasti. 

Punnitse kissasi säännöllisesti - yksinkertainen tapa tehdä tämä on punnita ensin itsesi ja sitten toistaa sama pitäen kissaa sylissä. Vähennä jälkimmäinen punnitustulos edellisestä.

Varo, ettet pilaa hyvää työtä antamalla herkkuja, etenkin ruuantähteitä, ja varmista, että kaikki perheenjäsenet ymmärtävät, mitä ollaan tekemässä.

Ole kärsivällinen - tuloksia ei saada yhdessä yössä, mutta jos pidät kiinni suunnitelmasta, kissasi laihtuu ja uhraukset palkitaan sillä, että sinulla on onnellinen ja terve kissa.

Pidä saavutettua painoa yllä : Kun olet saavuttanut tavoitepainon, sinun on varmistettava, että se säilyy - voit halutessasi harkita niukkaenergisempiä dieettiruokavalioita.

SPECIFICTM-koiranruokia saat vain valikoiduilta koiria rakastavilta eläinlääkäreiltä

Vuonna 2015 aloitettu Circle of Good -hanke lahjoittaa 5 % voitoista aloitteisiin, joissa tuetaan merien kestävää kehitystä."

Dominic Ebery
SPECIFICTM Nutrition Team, Dechra

Lisää artikkeleita kissanystäville

keyboard_arrow_up