Kuinka ravitsemus voi auttaa sydän- ja munuaissairauksien hoidossa?

 

Sydän-, munuais- ja maksaongelmat

Koirasi elinten (munuaiset, sydän tai maksa) heikentynyt toiminta voi tarkoittaa, että sinulla on todella sairas koira. Vaikka koiran elinten vajaatoiminnan oireet vaihtelevat sairastuneen elimen mukaan, koira todennäköisesti tarvitsee loppuelämänsä ajan jotain erityistä hoitoa, joko lääkityksen tai dieetin.

Koirat, joilla on munuaisten tai maksan vajaatoiminta tai sydänsairaus

Munuaiset, sydän ja maksa vaikuttavat kaikki toisiinsa. Jollei sydän pumppaa kunnolla, munuaiset ja maksa saavat vähemmän verta eivätkä toimi kunnolla. Vastaavasti munuaissairaus voi nostaa verenpainetta, mikä aiheuttaa sydämen ylimääräistä kuormitusta ja stressiä. Koiran elinten vajaatoiminnan oireet vaihtelevat sairaan elimen mukaan, mutta on tärkeää ymmärtää, että kaikenlaiset elinten toimintahäiriöt voivat olla hengenvaarallisia.

Koiran munuaissairaus

Munuaiset poistavat elimistöstä kuona-aineita ja vettä. Ne säätävät suolan ja kalsiumin pitoisuuksia ja säilyttävät hyödylliset ravinteet veressä. Ne myös erittävät virtsaan proteiinien metaboliatuotteita, ylimääräisiä mineraaleja ja vettä. Kun tehtäviä on niin paljon, ei ehkä ole yllättävää, että koiran ikääntyessä sen munuaiset voivat alkaa väsyä. Akuuttia munuaisten vajaatoimintaa voi ilmentyä, jos koira syö myrkkyä tai reagoi huonosti tiettyihin lääkkeisiin. Näin voi käydä myös, jolleivät munuaiset saa riittävästi verta tai happea. Munuaissairaudesta kärsivä koira voi kuitenkin yleensä elää pitkän ja onnellisen elämän.

MUNUAISTEN VAJAATOIMINNAN OIREET

Oireita ovat tasapainohäiriöt, oksentelu, masennus ja ruokahaluttomuus. Nämä oireet ovat melko selviä. Kroonista munuaisten vajaatoimintaa esiintyy yleensä vanhemmilla koirilla, joskin oireet ovat vähemmän selviä. Niitä ovat lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, hengityksen kemiallinen haju, ruokahalun ja painon menetys sekä verivirtsaisuus.

Miten minun pitäisi ruokkia koiraani, jolla on munuaisten vajaatoiminta?

Sairaita munuaisia ei voida parantaa, mutta oikein valittu ruoka, joka tuottaa vähän jätettä, voi hidastaa munuaisten toiminnan heikkenemistä ja myös lieventää oireita.

Koiran maksasairaus

Maksasairaus on yleinen koirilla. Se on erityisen tavallinen joissain roduissa, kuten länsiylämäänterriereillä ja dobermanneilla. Elimistön puhdistusjärjestelmän osana maksa poistaa toksiinit ja jätteet. Se myös tuottaa myös sappea ruoansulatuskanavaan. Kun maksan toiminta häiriintyy, myrkkyjä ja kuona-aineita voi kerääntyä elimistöön. Tämä voi vaikuttaa moniin muihin elimistön järjestelmiin, kuten aivoihin ja sydämeen. 

MAKSAN VAJAATOIMINNAN OIREET

Maksan vajaatoiminnan oireita ovat ruokahalun ja painon menetys, oksentelu, ripuli ja kuivuminen (esiintyvät myös monissa muissa sairauksissa) ja ikterus, silmänvalkuaisten ja ikenien keltaisuus. Koska vatsan haavaumia esiintyy usein maksasairaudessa, koira saattaa oksentaa verta ja ulosteet voivat muuttua tummiksi. Vatsan alueen vesipöho voi olla myös oire, ja joillakin koirilla on kohtauksia.

Miten minun pitäisi ruokkia maksasairaudesta kärsivää koiraani?

Koiran maksasairauteen suunnitellun ruokavalion noudattaminen on tärkeää, jollei koiran maksa toimi kunnolla. Näin voidaan edistää maksan regeneraatiota ja samalla pitää yllä koiran hyvää ravitsemustilannetta. Hyvän ravitsemuksen tarjoaminen energiansaannin ja terveyden ylläpitämiseksi sekä maksan uudistumisen edistämiseksi ja maksan rasituksen vähentämiseksi.  HUOM! Maksasairauksia on erilaisia, ja joissakin niistä saatetaan tarvita toisenlaista erikoisruokaa. Eläinlääkäri neuvoo sinua näissä asioissa.

Koiran sydänsairaus

Sydän on lihas, joka pumppaa kaikkialle elimistöön veren mukana happea, ravinteita ja kuona-aineita. Jos koirallasi on sydänvaivoja, sydän ei pumppaa verta tehokkaasti. Vesi ja kudosneste kertyy elimiin, kuten keuhkoihin, minkä seurauksena koira voi alkaa yskiä, hengästyä ja muuttua vähemmän aktiiviseksi, menettää ruokahalunsa ja laihtua, ja kerääntyvä neste voi kasvattaa vatsaa.

SYDÄMEN VAJAATOIMINNAN OIREET

Jos koirasi sydämen vasemman puolen toiminta heikkenee , koira yleensä alkaa yskiä nesteen kertyessä keuhkoihin. Matala verenpaine altistaa koiran pyörtymisille. Jos sydänvika on etupäässä oikealla puolella, nestettä kertyy tai turvotusta esiintyy koiran jaloissa, rinnassa ja vatsassa.

Miten minun pitäisi ruokkia sydänvikaista koiraani?

Koirasi ruokavalio on erittäin tärkeä osa sydänsairauksien hoitoa - ruokinnalla voit todella vaikuttaa. Oikein valittu koiranruoka voi hidastaa sydänsairauksien etenemistä, vähentää lääkitystarvetta ja parantaa koirasi elämänlaatua. Kalaöljyn rasvahapoilla (omega-3-rasvahapot) on todettu myönteinen vaikutus sydänsairauksia sairastaviin koiriin.

SUOSITELLAAN KOIRILLE, JOILLA ON SYDÄN-, MUNUAIS- TAI MAKSAVAIVOJA

SPECIFICTM-koiranruokia saat vain valikoiduilta, koiria rakastavilta eläinlääkäreiltä.

Vuonna 2015 aloitettu Circle of Good -hanke lahjoittaa 5 % voitoista aloitteisiin, joissa tuetaan merien kestävää kehitystä."

Dominic Ebery
SPECIFICTM Nutrition Team, Dechra

Lisää artikkeleita koiranystäville

keyboard_arrow_up