SPECIFIC™ ei ehkä ole markkinoiden halvin ruoka, mutta tähän on hyviä syitä.

Ruokamme valmistetaan ensinnäkin aina samalla reseptillä. Monet halvemmista tuotemerkeistä käyttävät niin sanottua avoimen reseptin tuotantoa, jossa ainesosia vaihdellaan tuotantoerien välillä välillä, jotta kustannukset pidetään alhaisina. Kiinteiden kaavojen tuotannossa käytetään jokaiseen tuotantoerään täsmälleen sama määrä kutakin ainesosaa. Teemme tämän, koska elintarvikkeemme on huolella suunniteltu sisältämään erittäin tarkat ravinnepitoisuudet, ja kalliimpi vakioreseptejä käyttävä tuotanto varmistaa, että ne ovat ruoassa joka kerta.

Käytämme myös joitain erittäin kalliita ainesosia, kun ne ovat mielestämme optimaalisia tärkeimpien ravintoaineiden saannille.

Ei ole olemassa vain yhtä syytä sille, miksi jotkut koirat syövät ruohoa. On kuitenkin tunnettua, että koirat rakastavat asioita, joilla on erityinen haju, joten tuore tai toisen koiran virtsalta haiseva ruoho voi kiinnostaa joitakin koiria.

Koirat voivat oksentaa syötyään ruohoa. Tämä voi viitata siihen, että ne syövät ruohoa oksentaakseen, jos niiden vatsa on kipeä, mutta tätä ei tiedetä tarkasti. Voit kuitenkin olla varma, ettei ruohon syöminen ole koiralle haitallista. Koira ei pysty sulattamaan ruohon kovaa selluloosaa, joka useimmissa tapauksissa vain kulkee suoliston läpi ja poistuu ulosteessa.

Syömisen lopettaminen voi viitata siihen, että koira on sairas ja sen vatsa on kipeä. Selvittääksesi, onko asia näin, voit tarkkailla sen ulosteita ja käytöstä. Molemmat voivat kertoa sinulle, onko koiralla jokin sairaus. Jos sinulla on epäilyksiä, ota yhteyttä eläinlääkäriisi.

On tietysti monia muita syitä, miksi koirasi ei syö. Mahdollisia syitä ovat:

  • Kipu tai muu ongelma suussa, hampaissa tai kurkussa
  • Muutos elintarvikkeiden koostumuksessa tai laadussa
  • Ruokaa ei ole säilytetty oikein
  • Jos tavallisesti käyttämäsi ruokamerkki ei ole tehty standardoidulla reseptillä, koostumus voi vaihdella pakkauksesta toiseen, mikä aiheuttaa maun vaihtelua.

Jotkut koirat ovat innokkaita tutkijoita. Ne löytävät ja syövät kävellessään monia erilaisia asioita. Koska on erittäin vaikea arvioida, mitä ja kuinka paljon koira syö tällä tavalla, ruoan säätäminen on käytännössä mahdotonta tällä perusteella.

Koska ruoka on kulhossa turvallisinta ja terveellisintä, yritä estää koirasi syömästä sekalaista moskaa. Tähän voi vaikuttaa muun muassa ruokkimalla koira juuri ennen kävelyä ja ottamalla mukaan makupaloina annettavia nappuloita koiran omasta ruoasta.

Sinun on tietysti laskettava kaikki annetut makupalat varmistaaksesi, ettet ylitä ruoan päivittäistä ruokamäärää.

Jos koirallesi alkaa tapahtua kotona joko virtsaus- tai ulostusvahinkoja, on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriisi. On arvioitava, aiheuttaako vahingot jokin sairaus vai onko kyseessä käyttäytymishäiriö. Syystä riippumatta eläinlääkäri voi selvittää ongelmaa ja auttaa sinua käsittelemään sitä.

Koirasi on todennäköisesti vahingoista pahoillaan - varsinkin jos ne ovat sairauden aiheuttamia.

Jos eläinlääkäri diagnosoi virtsatie- tai maha-suolikanavan infektion, diabeteksen, hormonaalisen tai ruoansulatuskanavan ongelman, virtsarakkokiviä tai kohtutulehduksen, hoito on tarpeen.

Voit myös haluta lukea tämän >>

Toisin kuin yleisesti uskotaan, koiran kuonosta ei voi päätellä, voiko se hyvin vai huonosti. Jos koirallasi on kuumetta nostava sairaus, sen kirsu on todennäköisesti lämmin. Mutta olipa sen kuono kylmä tai lämmin, märkä tai kuiva, koirasi voi tuntea olonsa hyväksi. Paras ja luotettavin tapa mitata koiran lämpötila ja havainnoida sen hyvinvointia on käyttää lämpömittaria.

Koirat tutkivat, kokevat ja muistavat ympäristöään nenänsä avulla. Ja niillä on luontainen kiinnostus esineisiin, joilla on voimakas tuoksu tai haju. Koiran omistajana sinusta voi olla vastenmielistä, että koirasi syö ulostetta (jopa omaansa). Ilmiöön ei ole selkeää syytä.

Joidenkin mielestä ulosteen syönti johtuu siitä, että koiralta puuttuu tiettyjä aineita tai ravinteita. Toiset uskovat, että kyseessä on käyttäytymismalli, jolla muiden koirien jäljet käytännössä "puhdistetaan" tai poistetaan omalta alueelta. Voimme kuitenkin todeta, ettei tämä käyttäytyminen ole koiralle epänormaali tai haitallinen. Toki se on omistajalle epämiellyttävä.

Kuten kaikilla muillakin eläimillä, koirilla on luonnollinen tarve pariutua ja lisääntyä. Tämä on maailman luonnollisin asia, ja tarvetta kontrolloivat uros- tai naaraskoiran kehon sukupuolihormonit. Luonnossa koirat (tai sudet) parittelevat ja lisääntyvät luonnonlakien ja rytmin mukaisesti, mutta lemmikille hallitsematon parittelu ei ole tarkoituksenmukaista.

Kirurginen sterilointi lopettaa sekä seksuaalivietin että parittelukyvyn. Tämä saattaa tuntua tylyltä, mutta usein on parempi, ettei koirallasi on seksuaaliviettiä eikä se pääse parittelemaan. Jollei koiraasi ole tarkoitus käyttää suvunjatkamiseen, eläinlääkärisi saattaa hyvinkin suositella sen sterilointia.

Ihon rapsuttaminen on luonnollista käyttäytymistä.

Jos koira raapii itseään niin voimakkaasti, että sen ihoon ilmestyy karvattomia alueita tai punertavia, punaisenkosteita tai märkiviä läikkiä, on tarpeen tutkia raapimisen syitä.

Ihon kutina voi johtua monista asioista, kuten kirpuista, punkeista tai muista loisista, bakteeri-, hiiva- tai sienitulehduksista tai ruoka-aine- tai siitepölyallergiasta. Syyn löytäminen voi olla vaikeaa, mutta se on välttämätöntä, jotta hoito voidaan kohdistaa oikein.

Jos koirasi nuolee tai raapii itseään haitallisessa määrin, on parasta ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Voit myös haluta lukea tämän >>

Kuten ihmisetkin, koirat voivat kärsiä painonnoususta.

Syy on yksinkertainen. Jos koirasi syö enemmän ruokaa (eli kaloreita) päivässä kuin tarvitsee, ylimäärä muuttuu rasvaksi. Jos koirasi pitää laihtua, sen on vaihdettava tämä suhde päinvastaiseksi. Tämä tarkoittaa, että sinun pitää antaa sille joka päivä vähemmän kaloreita kuin se tarvitsee. Keho käyttää (polttaa) kertyneen rasvan vähitellen, ja koirasi paino palautuu jälleen terveelle tasolle.

Hyvä painonvähennysruokavalio on ylivoimaisesti turvallisin ja helpoin tapa saavuttaa tämä tulos. Tärkeiden perusravinteiden tarjoaminen, joskin vähemmillä kaloreilla, pitää koirasi kylläisenä ja tyytyväisenä. Painonvähennyksen onnistumisen varmistamiseksi on myös tarpeen antaa vähemmän herkkuja ja makupaloja ja lisätä asteittain liikuntaa. Hyvä uutinen on se, että jos hyvää ruokavaliota noudatetaan, koirasi yleiskunto palaa ja siitä tulee onnellisempi, sosiaalisempi ja aktiivisempi.

Voit myös haluta lukea tämän >>

 

Hyvä ruokavalio on tärkeä koirallesi. Tämä on vielä tärkeämpää leikkauksesta toivuttaessa tai kun koira on sairas. Molemmat voivat tietysti heikentää koirasi ruokahalua. Tällöin on siis erityisen tärkeää, että tarjotaan terveellistä ja maistuvaa koiranruokaa.

Märkäruokaan perustuva - ehkä jopa tehohoitoon tarkoitettu - ruokavalio saattaa olla hyvä idea. Sekoita ruoka ruumiinlämpöiseksi lämmitettyyn veteen, jotta se olisi mahdollisimman herkullista. Jollei koirasi pysty seisomaan ja syömään kulhosta, sitä voi ruokkia lusikalla tai ruiskulla suoraan suuhun. Eläinlääkäri tai eläinhoitaja voi opastaa sinua tähän toimeen. 

Voit myös haluta lukea tämän >>

 

Ei. Koirat ovat fysiologisesti hyvin joustavia ruokalähteiden suhteen. Ihmisten tavoin koirat ovat kaikkiruokaisia, mikä tarkoittaa, että ne voivat sulattaa ja käyttää hyväkseen sekä liha- että kasvimateriaalia. (Tässä ne eroavat kissoista, joiden ruoassa on oltava lihaa.)

Koira voi todellisuudessa elää pelkästään sopivaksi suunnitellun kasvisruokavalion varassa.

Liha on kuitenkin tiivis ja maukas proteiinien, mineraalien ja vitamiinien lähde. Lisäksi siitä saa energiaa ja se saa ruoan maistumaan hyvältä. Nämä ovat hyviä syitä ottaa liha mukaan koiran ruokavalioon.

Koira haiseva hengitys voi olla epämiellyttävämpää etenkin ihmisille, joihin se on läheisissä kosketuksissa. Se voi kuitenkin olla merkki myös muista, vakavammista syistä.

Huulipoimujen infektio voi aiheuttaa erittäin epämiellyttävän hajun suun ulkopuolella. Suunsisäinen infektio tai haava tai ikeniin, nieluun tai hampaisiin jääneet ruuantähteet ovat pahanhajuisen hengityksen tavallisia syitä.

Paha haju voi syntyä mahahapoista tai vatsassa olevasta ruoasta.

Haista koiran huuliin tai ikeniin hierottua pumpulituppoa selvittääksesi, mistä haju tulee. Jollet ole varma hajun syystä tai epäilet. että sitä pitää hoitaa, ota yhteyttä eläinlääkäriisi.

Koirat ovat kaikkiruokaisia, joten terveellinen kissanruoka ei ole useimmille koirille haitaksi. Kissanruoka sisältää kuitenkin usein enemmän kaloreita kuin tavallinen koiranruoka. Vaikka koirasi voi siis turvallisesti syödä kissanruokaa, yritä varmistaa, ettei se saa ylipainoa. Jos kissanruoka on erityistä terveysruokaa, ruoan jakamista ei suositella.

keyboard_arrow_up