Ruoansulatusongelmien hoito

 

Koirilla on kaiken kaikkiaan ällistyttävä ruoansulatuskanava. Sen on oltava kestävä ja monipuolinen käsittelläkseen kaikki kuvottavat herkut, jotka koirasi poimii jokapäivaisellä lenkillään. Kuten me kaikki valitettavasti tiedämme, koirilla on heikkoutensa. Ylensyönti, infektiot, stressi tai jonkin erityisen kuvottavan asian löytäminen voivat kaikki altistaa ruoansulatusongelmille. Lisäksi koirat kärsivät yhä yleistyvistä ruoka-aineherkkyyksistä ja -allergioista. Riippumatta ongelman syystä, oireet ovat usein samanlaisia ja helposti havaittavissa.

Mitkä ovat herkkävatsaisen koiran oireet?

Ruoansulatushäiriöiden oireet eivät ole miellyttäviä.

Koirasi ulostamistavat ovat paras vihje koirasi vatsan kunnosta - joten niiitä kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Vatsavaivojen tavallisin oire on löysä uloste. Tällä voidaan tarkoittaa kaikenlaista hieman löysästä vetiseen ulosteeseen. Ulosteet löystyvät, kun koiran keho on havainnut jotain pahaa ja työntää sitä kiireesti suoliston läpi. Toinen kehon keino poistaa ongelma on tietysti lähettää se toiseen suuntaan - oksennuksessa.

Jos ruoka vastaavasti pysyy paksusuolessa ummetuksen takia, vesi imeytyy takaisin kehoon, mikä tekee ulosteesta kovaa ja vaikeuttaa ulostamista.

Milloin pitää koiran ruoansulatusongelmista huolestua?

Satunnaisesta ripulista, oksentelusta tai ummetuksesta ei kannata huolestua. Jos oireet kuitenkin vaikeutuvat tai kestävät kauemmin kuin muutaman päivän tai jos ulosteessa on limaa (yleinen merkki ärtyvän suolen oireyhtymästä) tai verta (yleensä paksusuolentulehduksen seurauksena), tiedät, että on aika tehdä muutoksia.

Tuloksena on syystä riippumatta huono ravinteiden imeytyvyys, minkä seurauksena ruoansulatuskanava toimii tehottomammin. Jos koirasi on menettänyt nesteitä oksentelun takia, se saattaa kärsiä välttämättömien elektrolyyttien, kuten kalsiumin, magnesiumin, kaliumin, natriumin, fosfaatin ja kloridin, menetyksestä. Kaikki tämä johtaa energiahukkaan.

Mikä on paras ruoka herkkävatsaiselle ja ripuloivalle koiralle?

Kuten voit kuvitella, ruokavaliolla on valtava vaikutus ruoansulatuksen terveyteen. Koska ongelmatapauksissa on todennäköistä, että nykyisellä ruokavaliolla on ainakin jonkinlainen osuus ongelmassa, on hyvä aloittaa ruuan vaihtamisesta. Ruoansulatusta tukevissa ruoissa ei ole yleisimpiä ongelmia aiheuttavia aineita eivätkä ne todennäköisesti aiheuta häiriöitä.

Herkkävatsaiset ja ruoansulatusongelmista kärsivät koirat tarvitsevat ruokia, joissa on niukasti kuitua ja helposti sulavat ainesosat, jotta ne voivat saada suurimman mahdollisen määrän ravinteita. Ne tarvitsevat myös suuria määriä mineraaleja ja rasvaliukoisia vitamiineja kompensoidakseen niiden heikentyneen imeytymisen ja korvatakseen oksentamisessa menetetyt ravinteet.

SPECIFIC TM-valikoima sisältää koiranruokia, jotka on suunniteltu kaikentyyppisiin ruoansulatusongelmiin. 

Koirille, jotka kärsivät eniten ruoansulatuskanavan ongelmista, suosittelemme CID- tai CIW Digestive -ruokavaliota. Nämä ruokavaliot sopivat myös paksusuolen tulehduksesta kärsiville koirille. Jos koirasi ruoansulatushäiriö johtuu ruoka-aineallergiasta tai -herkkyydestä, suosittelemme erityistuotteitamme, jotka on tarkoitettu herkille lemmikeille. Jos koirallasi on ummetus, suosittelemme kuitupitoisista ruokavalioistamme joko Weight Reduction tai Weight Control-tuotetta.

Löydät yksityiskohtaiset tiedot kaikista näistä koiranruokista sivustoltamme, ja eläinlääkäri voi auttaa sinua valitsemaan valmisteen koirasi yksilöllisiin tarpeisiin.

SPECIFICTM-koiranruokia saat vain valikoiduilta, koiria rakastavilta eläinlääkäreiltä.

Vuonna 2015 aloitettu Circle of Good -hanke lahjoittaa 5 % voitoista aloitteisiin, joissa tuetaan merien kestävää kehitystä."

Dominic Ebery
SPECIFICTM Nutrition Team, Dechra

Lisää artikkeleita koiranystäville

keyboard_arrow_up