Onko ruokinnasta apua nivelongelmissa?

 

Terveet nivelet

Riippumatta siitä, juokseeko koirasi lelun perässä tai hyppiikö se sohvalle ja siltä pois, koirasi nivelet ovat jatkuvasti paineen alla. Haluat kannustaa koiriasi pysymään aktiivisina, mutta mitä enemmän ne käyttävät niveliään, sitä suurempi on riski loukkaantumiselle, joka voi johtaa pitkäkestoisiin nivelongelmiin. On myös totta, että lemmikit elävät pidempään paremman ruokavalion ja terveydenhuollon ansiosta. Tästä syystä on loogista, että eläinlääkärien vastaanotoilla näkyy paljon enemmän ikään liittyviä ongelmia kuin koskaan ennen, mukaan lukien nivelrikkoja.

Koiran nivelrikko - mikä se on?

Nivelrikolla tarkoitetaan niveliä ympäröivän ruston progressiivista ja pysyvää pitkäaikaista heikkenemistä. Se on yleistä vanhemmilla koirilla. Itse asiassa nivelrikkoa tavataan yli 90 prosentissa yli viiden vuoden ikäisistä koirista. Normaalissa terveessä kehossa nivelissä kohtaavat luiden päitä päällystää suojaava nivelrusto. Rusto on dynaamisessa hajoamisen ja uudelleenrakentumisen tilassa. Terveessä kehossa sitä muodostuu nopeammin kuin hajoaa. Vanhuus, sairaus ja genetiikka ovat kuitenkin tekijöitä, jotka voivat hidastaa ruston regeneraatiota. Hajoaminen voi myös nopeutua rasittavan liikunnan tai ylipainon takia. Kun näin tapahtuu, rusto regeneroituus hitaammin kuin se hajoaa, mikä johtaa rustokatoon. Kun näin tapahtuu, luut voivat hangata toisiaan aiheuttaen kipua, ärsytystä ja tulehdusta. Olipa syy mikä tahansa, nivelrikolla voi olla vakava vaikutus koiran hyvinvointiin ja terveyteen. 

Mitkä ovat koiran nivelrikon oireet?

Akuutti kipu on harvoin nivelrikon ensimmäinen oire. Yleisempi oire on, että koirasi aktiivisuus vähenee. Tämä voi näkyä yksinkertaisesti niin, että koiralla on vähemmän arkista tekemistä, mutta myös niin, että koirasi pärjää huonommin jokapäiväisessä toimissaan, kuten sohvalle tai autoon kiipeämisessä. Saatat myös huomata, että koirasi viihtyy huonommin kylmässä säässä.

Kuinka koiran nivelrikkoa hoidetaan?

Kivun ja tulehduksen menestyksekkäällä hoidolla koirasi pystyy elämään normaalia elämää. Jos tila on vakava, voidaan ehdottaa leikkausta. Kirurgisia hoitoja on lukuisia nivelten huuhtelusta keinonivelten asettamiseen. Jos koirasi on kuitenkin kunnossa ja muuten terve, ruokavalion muuttaminen riittää koirasi hoitoon. Oikeat ravintoaineet (kuten kalaöljyt) voivat auttaa hallitsemaan taudin oireita.

Kuinka ruokavalio voi auttaa koirani nivelrikossa?

On 3 tapaa, jolla ravitsemus voi auttaa nivelrikon hoidossa.

Tulehduksen hallinta :
Ruoka, joka sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, voi tukea luonnollista tulehdusta lievittävää prosessia. 

Ruston ylläpito:

  • Kalaöljyjen omega-3 vähentää rustoa hajottavien entsyymien aktiivisuutta.
  • Glukosamiini ja kondroitiini ovat ruston tärkeitä rakennusaineita, ja niiden lisääminen ruokavalioon tarjoaa tarvittavat rakennuspalikat ruston regeneraatioon.
  • Mangaani tukee ruston uudistumista
  • Tulehduksessa vapautuvat vapaat radikaalit pahentavat ruston hajoamista. Ruokavalion suuri antioksidanttimäärä voi auttaa neutraloimaan vapaita radikaaleja.

Painonhallinta :
Ylipaino on sekä ongelman syy että seuraus. Ylipaino lisää ruston hajoamisnopeutta, mikä edistää nivelrikon alkamista. Samanaikaisesti kivun aiheuttamat liikuntarajoitteet kiihdyttävät painonnousua ja pahentavat ongelmaa. Vähentääksesi energian saantia valitse ruokavalio, joka sisältää vähän rasvaa ja runsaasti kuitua, mikä luo kylläisyyden tunteen.

Löydä eläinlääkäri

TAI