Diabeettisen koiran hoito

 

Mikä on koiran diabetes?

Bensiini ja diesel ovat auton polttoaineita. Analogisesti solujen polttoaine on glukoosiksi kutsuttu sokeri. Glukoosi muodostuu kehossa, kun ruoan hiilihydraatit pilkkoontuvat. Solut ottavat verestä glukoosia haiman tuottaman insuliinihormonin avulla. Diabeteksessa insuliinia ei ole tai se ei toimi oikein. Tämä johtaa siihen, etteivät solut saa riittävästi glukoosia, joka sitten kerääntyy vereen vaurioittaen elimiä. Diabetesta ei voi parantaa, mutta se on hoidettavissa - ja diabetesta sairastava kissa voi elää monia onnellisia vuosia diagnoosin jälkeen.

Mitkä ovat diabetesta sairastavan koiran oireet?

Jos koirallasi on seuraavia oireita, suosittelemme eläinlääkärinkäyntiä, sillä oireet voivat olla osoitus siitä, että koiralla on diabetes:

  • Muuttunut ruokahalu
  • Epänormaalin kova jano / juomisen lisääntyminen
  • Painonmenetys
  • Lisääntynyt virtsaneritys
  • Oudosti makealta tai hedelmäiltä haiseva hengitys
  • Syvä väsymys
  • Kuivuminen
  • Virtsatietulehduksia

Mitä voin auttaa diabeteksestä kärsivää koiraani?

Aivan kuten ihmisillä, diabeteksesta kärsivän koiran terveyden ylläpitäminen on ensiarvoisen tärkeää. Jos koirasi on ylipainoinen, muutaman kilon laihduttaminen voi auttaa sen soluja käyttämään insuliinia tehokkaammin, mikä parantaa kykyä muuttaa ravinto kehon polttoaineeksi.

Tavoitteena jokaisen diabetesta sairastavan koiran kohdalla on pitää verensokerin (tai glukoosin) pitoisuus mahdollisimman lähellä normaalia. Tämä pitää koirasi olon hyvänä ja vähentää diabeteksen komplikaatioriskiä.

Kuinka voin hallita koirani diabetesta?

Koiran diabetes hoidetaan tyypillisesti insuliinihoidon ja ruokavalion yhdistelmällä. Tiiviissä yhteistyössä eläinlääkärisi kanssa löydät tasapainon insuliinin käytön tarpeisiisi. Ruokavalion tarkoituksena on kontrolloida koiran verensokeritasoa. Veren sokeripitoisuuden pitämiseksi pienenä on olennaista syöttää koiranruokaa, jolla on pieni glykeeminen indeksi.

Mikä on glykeeminen indeksi?

Glykeeminen indeksi (GI) on mitta, joka osoittaa, miten kukin syöty ruoka vaikuttaa veren sokeripitoisuuteen. Ruoka, jolla on pieni GI, vapauttaa glukoosia vereen hitaasti.

Kuinka ravitsemus voi vaikuttaa?

Tärkeintä on hallita veren sokeripitoisuutta ja välttää sen äkillisiä nousuja ja laskuja. Alhaisen GI:n ruokavalio vapauttaa hitaasti glukoosia hitaasti ja auttaa saavuttamaan stabiilin tilan.
Koska diabeteskoirilla on suurempi korkean kolesterolin ja korkean verenpaineen riski, käytä elintarvikkeita, joissa on runsaasti Omega-3-kalaöljyjä.
Diabetes ja muut hormonaaliset häiriöt voivat myös heikentää immuunijärjestelmän suorituskykyä. On monia immuunijärjestelmää tukevia ravintoaineita, joista voi olla apua, esimerkiksi omega-3-kalaöljyt, beetaglukaanit, sinkki ja seleeni.
Kaikki hormonaaliset häiriöt voivat vaikuttaa turkin ja ihon kuntoon - omega-3-kalaöljyistä voi olla suuri apu.

Muut hormonaaliset häiriöt

Cushingin tauti ja kilpirauhasen vajaatoiminta ovat hormonihäiriöitä, jotka voivat johtaa samanlaisiin komplikaatioihin kuin diabetes.

Cushingin tauti:
When the level of the hormone cortisol is too high (also called hyperadrenocorticism) 

Hypotyroidismi:
Kun elimistön kortisolihormonin pitoisuus on epänormaalin pieni 

Jos koirallasi on jokin näistä häiriöistä, se voi hyötyä Endocrine Support -ruokavaliosta. Tämä ruoka antaa jo lääkehoitoa saaville koirille ravinteet, joita ne tarvitsevat tasapainoisen ja terveen elämän ylläpitoon.

SUOSITELLAAN KOIRILLE, JOILLA ON DIABETES TAI MUITA HORMONAALISIA HÄIRIÖITÄ

SPECIFICTM-koiranruokia saat vain valikoiduilta, koiria rakastavilta eläinlääkäreiltä.

Löydä eläinlääkäri

TAI

Vuonna 2015 aloitettu Circle of Good -hanke lahjoittaa 5 % voitoista aloitteisiin, joissa tuetaan merien kestävää kehitystä."

Dominic Ebery
SPECIFICTM Nutrition Team, Dechra

Lisää artikkeleita koiranystäville

keyboard_arrow_up